Hétköznap 8-21, Szombat 8-15 -ig.
Telefon +36 70 299 9140





Egészséges alapanyagok

Egészséges alapanyagok


FEHÉRJÉK

Egészséges alapanyagok


A fehérjék kiemelt jelentőségű tápanyagforrásaink, fogyasztásukkal tovább tart a jóllakottság érzése, ezáltal csökkenti az éhség hormon (ghrelin) és növeli a jóllakottság hormon (peptid yy) szintjét. Továbbá létfontosságú szerepük a sejtek, így a szervezet felépítő és működési folyamataiban. A növényi fehérjéket célszerű komplettálni (kiegészíteni egymással), hogy teljesértékűvé váljanak (minden esszenciális aminosav a megfelelő arányban kerüljön a szervezetbe) az állati eredetű fehérjék önmagukban is teljesértékűnek számítanak.

  • szárnyasok
  • marha
  • sertés
  • halak
  • tenger gyümölcsei
  • tojás
  • tejtermékek
  • tofu
  • hüvelyesek
  • tempeh
  • olajos magvak
  • fehérjepor

    ROSTOK

    Egészséges alapanyagok


    A rostok lassítják az emésztés ütemét és a tápanyagok felszívódását a szervezetben, ami lehetővé teszi a vércukorszint lassabb emelkedését és a napi energiaszint kiegyensúlyozott szinten tartását. A rostokban gazdag táplálkozás nemcsak az energia- és vércukorszintünkre van kedvező hatással, de számos kutatás igazolta, hogy segítenek a szív-és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát csökkenteni.

  • teljeskiőrlésű gabonafélék, kenyerek
  • hüvelyesek
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • olajos magvak
  • útifűmaghéj
  • chia mag
  • zab/búzakorpa
  • rezisztens keményítő

    EGÉSZSÉGES ZSIRADÉKOK

    Egészséges alapanyagok


    A zsírok távoznak leglassabban az emésztőrendszerből, így még tovább képesek biztosítani a jóllakottság érzetet. Az egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsiradékoknak pedig nemcsak, hogy nélkülözhetetlen a szerepük a szervezetünk megfelelő működésében, de segítenek csökkenteni a koleszterin szintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

  • növényi olajok (főként a hidegen sajtoltak)
  • olajos magvak
  • avokádó
  • olívabogyó
  • chia mag

    ANTIOXIDÁNSOK

    Egészséges alapanyagok


    Az antioxidánsok segítenek a szervezetben semlegesíteni a sejtekben az energiatermelés (anyagcsere folyamatok) során keletkező oxidációs melléktermékeket, az úgynevezett szabadgyököket. Az anyagcsere folyamatok során termelődő szabadgyökökön kívül a külső környezeti ártalmakkal (dohányfüst, kipufogógázok, ionizáló sugárzások, intenzív napsugárzás, különböző kémiai anyagok, alkohol, gyógyszerek, stressz) is bekerülhetnek a szervezetbe. Antioxidánsokat a szervezet részben enzimatikus (szervezet saját maga által termelt enzimek) mechanizmusokkal zajló folyamatokban termel, illetve nem enzimatikus úton (táplálkozással) juttathatunk a szervezetbe. Táplálkozással bevihető anyagok a következőek:

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • A-vitamin
  • (poli)fenolos vegyületek
  • szelén
  • cink
  • magnézium
  • Q10
  • többszörösen telítetlen zsírsavak